Υστεροσκόπηση

   

Η υστεροσκόπηση, μας δίνει την δυνατότητα να δούμε μέσα στην μήτρα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τηλεσκόπιο (υστεροσκόπιο) που μας επιτρέπει να βλέπουμε σε οθόνη και να καταγράφουμε σε βίντεο το εσωτερικό της μήτρας και μπορούμε να διαπιστώσουμε ααν υπάρχουν ανωμαλίες στο σχήμα, ή αν υπάρχουν μέσα στη μήτρα πολύποδες ή συμφύσεις. Πολλά τέτοια προβλήματα μπορούν και να διορθωθούν άμεσα στη διάρκεια της υστεροσκόπησης. Επιπλέον είναι δυνατόν με την υστεροσκόπηση να γίνουν και επεμβάσεις στο εγγύς μέρος της σάλπιγγας, όπως ο καθετηριασμός των σαλπίγγων. Η υστεροσκόπηση γίνεται από την 5η μέρα έως και την 10η μέρα του κύκλου και για να την προγραμματίσετε πρέπει να επικοινωνήστε με το Κέντρο στην αρχή του κύκλου.

Για να πραγματοποιηθεί η υστεροσκόπηση χρειάζεται συνήθως κάποια αναισθησία. Αυτή χορηγείται από ειδικευμένο αναισθησιολόγο, ο οποίος θα είναι παρών και θα παρακολουθεί την ασθενή σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετά την Υστεροσκόπηση θα νοιώθετε κάπως κουρασμένη, θα έχετε ναυτία, ή και θα αισθάνεστε ελαφρούς πόνους σαν αυτούς της περιόδου. Ίσως επί πλέον να δείτε και λίγο αίμα. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και αποτελούν μέρος της υστεροσκόπησης, αλλά περνάνε γρήγορα. Η κούραση και η ναυτία από την αναισθησία θα κρατήσουν μόνο από λίγες ώρες έως μια μέρα, οι ελαφροί πόνοι μόνο λίγες ώρες και το αίμα 2~3 ημέρες. Όπως όλες οι ιατρικές πράξεις, έτσι και η υστεροσκόπηση έχει κινδύνους και πιθανές επιπλοκές. Αυτές εξαρτώνται εν μέρει από το είδος της εγχείρησης και εν μέρει από την ανατομία του κάθε ανθρώπου. Οι κοινότερες επιπλοκές είναι η αιμορραγία, η μόλυνση και η διάτρηση. Η πιθανότητα για κάθε μία από αυτές ποικίλει και πάντως εμφανίζονται σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Ειδικά για τον κίνδυνο της μόλυνσης, θα σας δοθούν αντιβιοτικά για προληπτικούς λόγους.

Την ημέρα της υστεροσκόπησης και προτού φύγετε από το Κέντρο, ο γιατρός σας θα σας δείξει τις φωτογραφίες από την υστεροσκόπηση, ενώ στο επόμενο ραντεβού θα συζητήσει μαζί σας τι έκανε και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.