Ινομυώματα

   

Τι είναι

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι ένας πολύ συνηθισμένος τύπος καλοήθη όγκου που προέρχεται από τις λείες μυικές ίνες. Είναι δυνατόν να είναι τελείως ασυμπτωματικός, οπότε αποκαλύπτεται με την φυσική εξέταση σε μια επίσκεψη ρουτίνας, ή ανακαλύπτεται από ένα απλό υπέρηχο της μήτρας. Μπορεί όμως και να εμφανίσει συμπτώματα όπως πόνο ή να προκαλέσει την αύξηση του αίματος στη διάρκεια της περιόδου. Ινομυώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε φάση της αναπαραγωγικής ζωής αλλά η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία. Όπως πολλά γυναικεία όργανα, τα ινομυώματα ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα και γι’ αυτό μετά την εμμηνόπαυση έχουν την τάση να υποστρέφουν, δηλαδή να ελαττώνονται σε μέγεθος και να παύουν να προκαλούν συμπτώματα. Για το λόγο αυτό αρκετές φορές μπορεί να αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς να αναβάλλει κάποια μεγάλη επέμβαση με την ελπίδα οτι με την εμμηνόπαυση θα υποστραφούν και τελικά δενθα χρειαστεί.

Απεικόνιση

Τα ινομυώματα ενίοτε ανακαλύπτονται με την ψηλάφιση αλλά ο ιδανικός τρόπος απεικόνισής τους είναι με την βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Στο υπερηχογράφημα μπορεί να καταγραφεί με ακρίβεια το μέγεθός τους ώστε να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξή τους στο χρόνο. Αν φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην κοιλότητα της μήτρας, τότε είναι χρήσιμο να γίνει και ένα επιπλέον τεστ, η σονουστερογραφία ορρού που με τη έγχυση φυσιολογικού ορρού μέσα στη μήτρα και με τον διακολπικό υπέρηχο ελέγχει το αν ένα ινομύωμα καταλαμβάνει χώρο στο εσωτερικό της μήτρας ή όχι, κάτι που έχει σημασία και για την πρόκληση συμπτωμάτων αλλά και για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα

Ινομυώματα μπορεί να είναι τυχαίο εύρημα, δηλαδή να βρεθούν σε απλή εξέταση ή υπέρηχο ρουτίνας χωρίς να υπάρχει κάποια ενόχληση ή σύμπτωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, ειδικά αν έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, μπορεί να αρχίσουν να προκαλούν αίσθηση πίεσης ή ακόμα και πόνο, στην περίοδο. Επιπλέον, αν βρίσκονται κοντά ή μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, τα ινομυώματα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ποσότητα του αίματος και τη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, πιστεύουμε οτι υπάρχει και κάποια αρνητική επίδραση των ινομυωμάτων στην γονιμότητα.

Θεραπείες

Παρακολούθηση. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι και δεν είναι απαραίτητη πάντοτε η θεραπεία. Αρκετές γυναίκες διαλέγουν (ειδικά αν δεν υπάρχουν συμπτώματα) μόνο να παρακολουθήσουν την εξέλιξή τους. Αυτή η συντηρητική προσέγγιση έχει βάση αν η ηλικία είναι κοντά στην εμμηνόπαυση και το μέγεθος των ινομυωμάτων είναι μικρό. Η παρακολούθηση γίνεται στην αρχή ανά εξάμηνο ή ανά έτος.

Φαρμακοθεραπεία. Τα ινομυώματα πολύ εύκολα ανταποκρίνονται σε ορμονικούς χειρισμούς και ειδικά στην πρόκληση τεχνητής εμμηνόπαυσης (μέχρι 6 μήνες). Στην διάρκεια αυτή τα ινομυώματα μικραίνουν όπως και στην εμμηνόπαυση. Δυστυχώς η θεραπεία αυτή δεν κρατάει πάνω από 6 μήνες. Με την παύση της, τα ινομυώματα ξαναμεγαλώνουν σε μέγεθος και γι’ αυτό η θεραπεία αυτή έχει περιορισμένη χρήση.

Χειρουργικές επεμβάσεις. Η μόνη θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα (αν και δεν αποτρέπει το σχηματισμό νέων ινομυωμάτων) είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους. Αυτή μπορεί να γίνει είτε με ανοικτό χειρουργείο, είτε σε ειδικές περιπτώσεις λαπαροσκοπικά είτε, πάλι σε ειδικές περιπτώσεις υστεροσκοπικά (Υστεροσκοπική Μυομεκτομή / Ρισεκτοσκόπηση). Ειδικά για υπογονιμότητα, η υστεροσκοπική αφαίρεση δεν χρειάζεται πολύ ανάρρωση και η ασθενής μπορεί να προχωρήσει στην θεραπεία της υπογονιμότητας πολύ γρήγορα.