3β-Ιντεγρίνη

   

Ένα στα έξη ζευγάρια έχουν κάποια δυσκολία στο να συλλάβουν. Από τα διαφορετικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν ένα είναι και το πρόβλημα της εμφύτευσης. Στη διάρκεια του γυναικείου κύκλου, το ενδομήτριο περνάει από διαφορετικές φάσεις, στα πλαίσια της προετοιμασίας του να δεχθεί μια εγκυμοσύνη.

Στην πρώτη φάση του κύκλου, πριν από την ωορρηξία το ενδομήτριο παχαίνει σταδιακά, και μετά την ωορρηξία χάρη στην ορμόνη προγεστερόνη το ενδομήτριο “ωριμάζει” και ετοιμάζεται να υποδεχθεί το έμβρυο, δηλαδή να γίνει η εμφύτευση.

Στη δεύτερη αυτή φάση του κύκλου του ενδομητρίου, μια ετεροδιμερής πρωτεΐνη με το όνομα ιντεγρίνη 3β παράγεται στο ενδομήτριο και λειτουργεί σαν “άγκυρα” για να προσκοληθεί επάνω της το έμβρυο.

Η έκφραση της Ιντεγρίνης 3β επηρεάζεται από διάφορα παθολογικά αίτια όπως κάποια μόλυνση, η ύπαρξη υδροσαλπίγγων ή ενδομητρίωσης.

Το Κέντρο Γένεσις σε συνεργασία με την Sepal Reproductive Services και τα εργαστήρια “West Coast Pathology Laboratories” της Καλιφόρνιας, προσφέρει το τέστ E-tegrity. O έλεγχος αυτός για την έκφραση της Ιντεγρίνης 3β στο ενδομήτριο είναι η ακριβέστερη εξέταση για την ικανότητα του ενδομητρίου της μήτρας να δεχθεί έμβρυα, (δηλ. τεστ εμφυτευσιμότητας). Με τον τρόπο αυτό σε ζευγάρια με πολλαπλές αποτυχίες ή “ανεξήγητη” υπογονιμότητα, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε αν η αιτία της υπογονιμότητας οφείλεται στη μήτρα και να διορθώσουμε το πρόβλημα. Η εξέταση αυτή γίνεται με λήψη δείγματος από την μήτρα από την 20η έως την 24η μέρα του κύκλου, ή για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται με καθορισμό της ωορρηξίας στη διάρκεια παρακολούθησης ενός κύκλου.