Λαπαροσκόπηση

   

Η λαπαροσκόπηση είναι μια γυναικολογική χειρουργική μέθοδος η οποία πραγματοποιείται από πολύ μικρές τομές στην κοιλιά. Για το λόγο αυτό, αλλά και γιατί οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν ταχύτερη ανάρρωση, η λαπαροσκόπηση είναι μία δημοφιλής μέθοδος επιλογής για την γυναικολογία. Π.χ. λαπαροσκοπικά μπορεί ο χειρούργος να απολινώσει τις σάλπιγγες για μόνιμη στείρωση, να δεί την μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες για να διαπιστώσει άν υπάρχουν συμφύσεις στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες που εμποδίζουν την εύκολη εγκυμοσύνη. Με τη λαπαροσκόπηση, μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν μια εγκυμοσύνη είναι «έκτοπη» δηλαδή αν βρίσκεται μέσα στην σάλπιγγα και όχι στη μήτρα. Τις περισσότερες φορές, μπορεί ακόμα και η αφαίρεση της έκτοπης εγκυμοσύνης να γίνει λαπαροσκοπικά χωρίς κίνδυνο.

Η λαπαροσκόπηση γίνεται με ένα “τηλεσκόπιο”, με το οποίο βλέπουμε σε οθόνη και καταγράφουμε σε βίντεο το εσωτερικό της κοιλιάς, από πολύ μικρές τομές στο ύψος του αφαλού και χαμηλότερα. Έτσι διερευνούμε προβλήματα στις σάλπιγγες, (π.χ. συμφύσεις). και με έγχυση χρωστικής ουσίας μέσα από την μήτρα, βλέπουμε αν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές. Στη λαπαροσκόπηση διορθώνονται άμεσα και τα περισσότερα από τα προβλήματα που θα διαπιστωθούν, δηλαδή, αφαιρούνται οι συμφύσεις, ανοίγουν οι σάλπιγγεςκαι γίνεται έλεγχος ωοθηκών και αφαιρέσεις κύστεων, απολινώσεις σαλπίγγων, αφαίρεση ινομυωμάτων, κλπ. Το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στη δική σας περίπτωση θα το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, ακόμα και όταν πρόκειται για απλό περιστατικό. Αυτή χορηγείται από ειδικευμένο αναισθησιολόγο, ο οποίος παρακολουθεί την ασθενή σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετά την Λαπαροσκόπηση θα νοιώθετε κάπως κουρασμένη, θα έχετε ναυτία, ή και θα αισθάνεστε ελαφρούς πόνους σαν αυτούς της περιόδου. Ίσως, επί πλέον, να δείτε και λίγο αίμα. Επίσης, θα έχετε ενοχλήσεις στα σημεία των τομών. Μην πειράξετε τις γάζες σας αν δεν συνεννοηθείτε προηγουμένως με το γιατρό, ή τη νοσοκόμα. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και αποτελούν μέρος της λαπαροσκόπησης, αλλά περνάνε γρήγορα. Η κούραση και η ναυτία από την αναισθησία θα κρατήσουν μόνο από λίγες ώρες έως μια μέρα, οι ελαφροί πόνοι, μόνο λίγες ώρες, και το αίμα 2~3 ημέρες. Όπως όλες οι ιατρικές πράξεις, έτσι και η λαπαροσκόπηση έχει κινδύνους και πιθανές επιπλοκές. Αυτές εξαρτώνται εν μέρει από το είδος της εγχείρησης και εν μέρει από την ανατομία του κάθε ανθρώπου. Οι κοινότερες επιπλοκές είναι η αιμορραγία, η μόλυνση και η διάτρηση. Η πιθανότητα για κάθε μία από αυτές ποικίλει και πάντως εμφανίζονται σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Ειδικά για τον κίνδυνο της μόλυνσης, θα σας δοθούν αντιβιοτικά για προληπτικούς λόγους.

Την ημέρα της λαπαροσκόπησης και προτού φύγετε από την Κλινική, ο γιατρός σας θα σας δείξει τις φωτογραφίες από την λαπαροσκόπηση, ενώ σε επόμενο ραντεβού θα συζητήσει μαζί σας τι έκανε και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.