Απεικόνιση Μήτρας

   

Η Σονοϋστερογραφία (ΣΥΓ) ορρού είναι ένα τεστ απεικονήσεως της κοιλότητας της μήτρας με υπερήχους με έγχυση φυσιολογικού ορού μέσα στη μήτρα. Η διαδικασία αυτή υπερτερεί της υστεροσαλπιγγογραφίας σαν απεικόνηση της μήτρας, αλλά δέν απεικονίζει τις σάλπιγγες. Η εξέταση αυτή είναι ο ιδανικότερος τρόπος απεικόνισης της κοιλότητας της μήτρας. Η εξέταση γίνεται με έγχυση φυσιολογικού ορρού μέσα στη μήτρα με ένα καθετήρα και έλεγχο της κοιλότητας με τον διακολπικό υπέρηχο. Με την ΣΥΓ ελέγχουμε την ύπαρξη πολυπόδων ή ινομυωμάτων που καταλαμβάνουν χώρο στο εσωτερικό της μήτρας, ενώ επίσης μπορούμε να ελέγξουμε το σχήμα της κοιλότητας καθώς και την ύπαρξη συμφύσεων που μπορεί να εμποδίζουν την φυσιολογική εμφύτευση. Η ΣΥΓ γίνεται ιδανικά με λεπτό ενδομήτριο,ωστε να φαίνονται καλύτερα λεπτομέρειες χωρίς να καλύπτονται από παχύ ενδομήτριο. Για το λόγο αυτό προγραμματίζεται την 5η έως 9η μέρα του κύκλου. Mε τον τρόπο αυτό είμαστε επίσης βέβαιοι οτι δεν υπάρχει εγκυμοσύνη.

Κίνδυνοι-Επιπλοκές: Η ΣΥΓ είναι μια εύκολη και άσηπτη διαδικασία που συνήθως δεν προκαλεί δυσφορία. Βέβαια βοηθά αν πάρει κανείς προληπτικά ένα παυσίπονο μισή ώρα πριν. Η πιθανότητα μόλυνσης είναι  ελάχιστη.

Ευρήματα: Τα αποτελέσματα της Σονοϋστερογραφίας φαίνονται άμεσα και μπορούμε να αποφασίσουμε αν χρειάζεται κάποια επέμβαση ή αν η κοιλότητα της μήτρας είναι ικανοποιητική. Επιπλέον, σε περιστατικά με ινομυώματα, καθορίζουμε με ακρίβεια το ποσοστό προβολής τους στην κοιλότητα και άρα το αν αυτά μπορούν να αφαιρεθούν με υστεροσκόπηση ή οχι. Τέλος, με την υστεροσoνογραφία μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν συμφύσεις που να εμποδίζουν την φυσιολογική εμφύτευση.