Ενδομήτρια Σπερματέγχυση

   

Η σπερματέγχυση δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με κάποια άλλη. Αν η απλή επαφή μετά από πολλούς μήνες δεν έχει οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, ή αν υπάρχει φόβος ότι η τραχηλική βλέννα δεν είναι φιλική στο σπέρμα, τότε είναι η απλούστερη διαδικασία που μπορεί να προταθεί. Οι άλλες εναλλακτικές που υπάρχουν για τη θεραπεία της υπογονιμότητας είναι η διέγερση των ωοθηκών και απλή επαφή αν η γυναίκα έχει βατές σάλπιγγες και ο άνδρας έχει ικανοποιητικό σπέρμα.  Στη σπερματέγχυση το σπέρμα του άνδρα επεξεργάζεται στο εργαστήριο και κινητά σπερματοζωάρια σε ένα αποστειρωμένο καλλιεργητικό υλικό που περιέχει σάκχαρα και ηλεκτρολύτες εγχύονται με ένα καθετήρα στο εσωτερικό της μήτρας ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο του τραχήλου. Για να γίνει η σπερματέγχυση πιο επιτυχημένη, πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ωορρηξία. Για το λόγο αυτό είναι δυνατόν να χρειαστεί συνεχής παρακολούθηση των ωοθηκών κατά την διάρκεια του κύκλου με υπερήχους ή να προκληθεί η ωορρηξία με μία ένεση (χοριακή γοναδοτροπίνη, Ovitrelle, Pregnyl). Επίσης η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με διέγερση της ωοθήκης με κλομιφαίνη ή με φολλιτροπίνη, ώστε να απελευθερωθούν παραπάνω από ένα ωάρια..

Το δείγμα πρέπει να αφιχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κλινική, ή αν μένετε πολύ μακριά μπορείτε να κανονίσετε να παράγετε το δείγμα στο Κέντρο μας. Το δείγμα πρέπει να μεταφερθει σε έναν αποστειρωμένο συλλέκτη όπως τα Urobox που πωλούνται στα φαρμακεία. Δεν επιτρέπεται να έλθει σε επαφή με οτιδήποτε άλλο. Για τη μεταφορά του πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο λίγη ώρα εκτεθειμένο σε φως, και καθόλου σε θερμότητα ή ψύξη. Ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς είναι μέσα στο Urobox, μέσα στο χαρτοκούτι του και τυλιγμένο με ένα ρούχο κοντά στη θερμοκρασία του σώματος. Επίσης δεν πρέπει να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον δύο μέρες πριν. Συζητήστε με το γιατρό σχετικά με το πότε ακριβώς θα πρέπει να αφιχθεί το δείγμα στο Κέντρο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα την τελευταία στιγμή. Από τη στιγμή που θα φθάσει το δείγμα στο εργαστήριο, χρειάζεται περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα για να γίνει ο καθαρισμός και η επεξεργασία του ώστε να προετοιμαστεί για την σπερματέγχυση.

Αφού γίνει η σπερματέγχυση η ασθενής θα πρέπει να μείνει ακίνητη για 20 λεπτά. Ετσι η συνολική διάρκεια από τη στιγμή που θα έρθει το δείγμα έως ότου έχει τελειώσει η διαδικασία της σπερματέγχυσης είναι περίπου δύο ώρες. Η διαδικασία της σπερματέγχυσης είναι περίπου το ίδιο με τη λήψη δείγματος για το τεστ Παπανικολάου. Έτσι για τις περισσότερες γυναίκες είναι σχετικά ανώδυνη. Αν φοβάστε τον πόνο, είναι δυνατόν να πάρετε ένα Depon ή κάποιο άλλο τέτοιο παυσίπονο μισή ώρα πριν.

Επιπλοκές. Όπως όλες οι ιατρικές πράξεις, έτσι και η σπερματέγχυση έχει κινδύνους και πιθανές επιπλοκές. Αυτές είναι σπάνιες και με κατάλληλες προφυλάξεις τις αποφεύγουμε σχεδόν πάντοτε. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης, κάνουμε καλλιέργειες πριν από τη σπερματέγχυση ώστε να ξέρουμε ότι ο τράχηλος δεν έχει κάποια παθογόνα μικρόβια. Τέλος για να αποφύγουμε την αιμορραγία χρησιμοποιούμε πολύ λεπτούς και μαλακούς καθετήρες που δεν έχουν αρκετή σκληρότητα ώστε να τραυματίσουν κατά την εισοδό τους τη μήτρα ή τον τράχηλο. Αν μετά την σπερματέγχυση έχετε κάποιο πόνο, είτε από τη σπερματέγχυση είτε από την διέγερση των ωοθηκών και την ωορρηξία, μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο όπως Depon. Η σεξουαλική επαφή επίσης δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, αντιθέτως συνίσταται.

Δύο εβδομάδες μετά από την σπερματέγχυση, ή θα σας έρθει περίοδος ή θα είστε έγκυος. Τα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης (ούρων) έχουν αρκετή ευαισθησία ώστε να είναι αρκετά αξιόπιστα. Αν έχετε αμφιβολία για το αποτέλεσμα μπορείτε πάντοτε να το επαναλάβετε στο Κέντρο μας ή να κάνετε το τεστ αίματος που ανιχνεύει την β-χοριακή γοναδοτροπίνη.