Η υπογονιμότητα ορίζεται σαν αδυναμία ενός ζευγαριού να πετύχει εγκυμοσύνη μετά από 1 χρόνο για ζευγάρια που η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών ή μετά από 6 μήνες για γυναίκες πάνω από τα 35. Επίσης η διάγνωση μπαίνει χωρίς χρονικό όριο, αν υπάρχει γνωστό από πριν πρόβλημα που εμποδίζει τη σύλληψη, για παράδειγμα πρόβλημα στις σάλπιγγες από χειρουργείο ή λοίμωξη. Η υπογονιμότητα είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα αφού υπολογίζεται ότι περίπου 15% των ζευγαριών έχουν σημαντική καθυστέρηση να πετύχουν εγκυμοσύνη ενώ επίσης εντυπωσιακό είναι ότι περισσότερα από τα μισά ζευγάρια καθυστερούν να αναζητήσουν βοήθεια για το πρόβλημά τους, είτε από φόβο είτε από άγνοια. Αυτή η καθυστέρηση, αν είναι μακροχρόνια μπορεί μάλιστα να επιδεινώσει την κατάσταση αφού είναι γνωστό οτι η αύξηση της ηλικίας μόνο επιβαρύνει το πρόβλημα. Τα αίτια της υπογονιμότητας είναι πολλά και χωρίζονται σε ανδρικά (περίπου 30%) γυναικεία (περίπου 30 %) και μικτά (και ανδρικά αίτια και γυναικεία αίτια σε 40%). Επίσης τα αίτια διακρίνονται σε λειτουργικά και ανατομικά και επίσης υπάρχει ένα ποσοστό περιστατικών (περίπου 15%) που δεν αναγνωρίζεται κανένα αίτιο.

Η αρχική διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας περιλαμβάνει ορισμένες βασικές εξετάσεις που ελέγχουν:

  • Το ορμονολογικό προφίλ της γυναίκας και τον κύκλου της (αιματολογικές εξετάσεις).
  • Την απεικόνιση ανατομία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (ο γυναικολογικός υπέρηχος, η υστεροσαλπιγγογραφία).
  • Την δοκιμασία επιβίωσης των σπερματοζωαρίων στον τράχηλο της μήτρας μετά από επαφή (Huhner test η PCT).

Εκτός από τις παραπάνω εξετάσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματά τους ή το ιστορικό της γυναίκας, μπορεί να χρειαστούν και επιπλέον εξετάσεις που ελέγχουν τη γυναικεία κοιλότητα όπως η σονοϋστερογραφία, η διαγνωστική υστεροσκόπηση ή κολποσκόπηση.
Έχοντας συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες, οι Ιατροί του GENESIS FERTILITY CENTER μπορούν καλύτερα να αποφασίσουν σε συνεννόηση και συνεργασία με το ζευγάρι για το ποια είναι η καλύτερη θεραπεία.

ormonologikos-elegxos-kyklou

Ορμονολογικός Έλεγχος

apeikonisi-mitras

Απεικόνιση Μήτρας

polykystikes-wothikes

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

ysterosalpigografia

Υστεροσονογραφία

inomywmata

Ινομυώματα

endomitriwsi

Ενδομητρίωση

epanalamvanomenes-apovoles

Επαναλαμβανόμενες Αποβολές

3v-integrini

3β-Ιντεγρίνη